Cifre oficiale și dureroase. Câți șomeri avem, de fapt

de: Mădălina Bahrim
24 08. 2021

Pandemia de coronavirus a provocat un adevărat cutremur pe piața globală a muncii. Din nefericire, mulți oameni au rămas fără joburi, printre ei fiind și români. În luna mai a anului trecut, rata șomajului din țara noastră a ajuns la 5,2%, acesta fiind cel mai mare nivel înregistrat pe piața muncii noastre, din anul 2017 până în prezent.

Pentru a obține o imagine sugestivă a nivelului șomajului din țara noastră, e importat să vedem ceea ce se întâmplă, în primul rând, pe piața muncii din Capitală.

Aici se regăsesc cele mai ridicate niveluri salariale din țară, dar și cel mai mare și diversificat volum de angajatori și de oferte de forță de muncă.

Potrivit informațiilor furnizate de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă București, rata șomajului s-a menținut constantă în Capitală, în iulie, la nivelul de 1,2%.

Peste 14.000 de șomeri, doar în Capitală

Deși nivelul șomerilor s-a menținut constat în ultima lună, cifra nu este una de neglijat. Vorbim despre mai bine de 14.000 de persoane care nu sunt integrate pe piața muncii cu o formă legală. Nu plătesc asigurări de sănătate și nici cotizații sociale. Prin urmare, traiul lor, pe lângă lipsa banilor, e îngreunat și plin de provocări și din acest punct de vedere.

Concret, Capitala are 14.745 de şomeri, 7.895 din aceștia fiind femei.

De asemenea, din totaul de 14,745 de șomeri înregistrați de Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București, 3.557 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 11.188 erau şomeri neindemnizaţi.

Potrivit specialiștilor, cei mai mulți șomeri au studii liceale, respectiv 34,58% din totalul persoanelor fără loc de muncă. Clasamentul este completat de oamenii cu studii superioare (26,48%), iar 18,95% au absolvit şcoala profesională/de arte şi meserii.

Şomerii cu nivel de studii gimnaziale reprezintă 16,91% din totalul şomerilor înregistraţi. În cele din urmă, persoanele cu studii postliceale reprezintă 1,97% din totaul șomerilor bucureșteni, iar cei cu studii primare şi fără studii, 1,11%.

Din nefericire, spun specialiștii, există și un clasament realizat după criteriul şomerilor înregistraţi pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare. Acesta arată că 1.975 persoane foarte greu ocupabile, 4.483 greu ocupabile, 4.288 mediu ocupabile, iar 3.999 sunt persoane uşor ocupabile.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), într-o analiză realizată cu două luni în urmă, 6,8% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna iunie 2021 e reprezentat de categoria de populație cu vârsta cuprinsă între 25 și 74 de ani.